Review: Samsung Galaxy S6 Edge


Begin dit jaar zag ik tijdens het Samsung European Forum in Monaco voor het eerst een smartphone met ‘edge’. Het was de Galaxy Note Edge, die alleen aan de rechterkant een afgevlakte rand heeft waarop het scherm doorloopt met daarop extra functies. Ik weet nog dat ik hier tig foto’s van maakte, het zag er zo grappig uit. Niet veel later kondigde Samsung de opvolger van mijn geliefde Galaxy S5 aan: de Galaxy S6 én de Galaxy S6 Edge! Mijn gadgetfreakhart maakte een sprongetje: hebben! Inmiddels heb ik de S6 Edge een aantal maanden uitgebreid kunnen testen. Zouden die afgeronde randen nou wat toevoegen?

Galaxy S6 Edge

Eerste indruk

Het toestel zelf is een plaatje om te zien. De aflopende zijkanten trekken natuurlijk meteen de aandacht, het is anders dan wat je gewend bent en geeft een futuristische indruk. De Galaxy S6 Edge komt in vier kleuren: Goud, Zilver, Groen en Wit. Ik testte de witte: my favorite! Ik hou van witte telefoons! Aan de voorkant zien we verder de front camera, led-lamp en eye tracker aan de bovenkant en de home button aan de onderkant. De achterkant maakt eigenlijk minstens zoveel indruk. Geen los plastic achterkantje meer, maar stevig glas. Het voelt bijna alsof je een juweel in je handen hebt! De camera steekt ietsje uit maar is ook mooi afgewerkt met wit. De aluminium rand en knopjes aan de zijkant voelen stevig.

Specificaties & features

Wanneer je de Galaxy S6 Edge aanzet, is de helderheid en scherpte van het 5’1 inch Quad HD Super Amoled-scherm het eerste dat opvalt. De kleurweergave kan ingesteld worden van heel fel en veel contrast, tot natuurlijker en minder fel maar in alle standen blijft het mooi! Verder is deze smartphone voorzien van 2600 mAh batterij, 3 GB RAM, een supersnelle Octacore 2,1 GHz processor en 32, 64 of 128 GB intern geheugen. Helaas biedt de S6 Edge geen mogelijkheid voor een SD-kaart. De batterij gaat makkelijk een hele dag mee bij gemiddeld gebruik (Google Maps, Spotify, Social Media, Whatsapp), wel zet ik WiFi, Bluetooth en GPS altijd uit als ik het niet gebruik. Maar al zou je het aan laten staan, red je nog het einde van de dag. De S6 Edge laadt bovendien razendsnel op en kan ook draadloos opladen als je daarvoor het juiste accessoire hebt.

Zoals de meeste Samsung Smartphones draait de S6 Edge op Android met daar overheen Samsungs TouchWiz. Ik vind TouchWiz geen probleem om mee te werken, en vind zelfs de thema’s die je kunt downloaden en zelf maken erg leuk! Het geeft je hele telefoon een totaal andere look and feel en de voorgeïnstalleerde app-icoontjes veranderen mee in het thema. Enige minpunt is dat de iconen van later geïnstalleerde apps gewoon hun vaste look houden en dus een beetje uit de toon vallen.

De camera aan de achterkant heeft een resolutie van 16 MP (en kan 4K video opnemen!) terwijl de front camera 5 MP heeft. Beiden maken haarscherpe foto’s en de camera aan de achterkant doet het zelfs in het donker redelijk goed. Door twee keer snel op de home-button te drukken, opent direct de camera zodat je bijzondere momenten snel kunt vastleggen. Wat ik persoonlijk erg fijn vind is dat je de volumeknoppen kunt instellen als cameraknop tijdens het fotograferen, zo hoef je het scherm niet aan te raken en kun je de telefoon stabieler vasthouden.

Om alle features hier op te noemen is niet te doen maar noemenswaardig zijn in ieder geval de fingerprint security waardoor alleen jouw vinger de telefoon kan ontgrendelen, de Smart Manager waarmee je sluimerende apps en andere processen kunt uitzetten en zo je RAM en interne geheugen makkelijk kunt controleren, de optie dat je een appscherm kunt verkleinen waardoor het een soort pop-up wordt die je kunt verplaatsen over het scherm en de 22 gifts die al op de telefoon geïnstalleerd staan.

Galaxy S6 Edge

Gifts

Met de Galaxy S6 en S6 Edge komen namelijk verschillende cadeaus: apps, spelletjes en diensten. Deze kun je openen via de aparte widget die automatisch op een van de homeschermen staat. Zo krijg je in de Kindle app iedere maand 1 gratis boek (en lezen op de S6 Edge gaat prima!), kun je 12 weken gratis The New York Times proberen, kun je drie maanden gratis de videobewerkingsapp Magisto gebruiken en krijg je speciale extra’s binnen een aantal spelletjes. Ik heb ze niet allemaal gebruikt of uitgeprobeerd maar vooral dat gratis boek in Kindle vond ik erg leuk!

Edge

De Galaxy S6 Edge heeft natuurlijk niet alleen die afgeronde randen voor de sier, ze hebben ook daadwerkelijk een functie. Zo zit er altijd een Edge Tab aan de zijkant (aan de kant en hoogte die je zelf instelt) waarmee je altijd snelknoppen naar je favoriete apps en contacten hebt. Heb je een bericht of gemiste oproep van een van deze contacten? Dan verschijnt er een gekleurde tab aan de zijkant die dat contact opent. Verder kun je het Edge-scherm gebruiken om de tijd en belangrijke notificaties te bekijken als de telefoon is uitgeschakeld, licht het Edge-scherm op bij oproepen wanneer de telefoon ondersteboven ligt en kun je instellen dat het ’s nachts de tijd weergeeft.

Best een aantal handige features maar eerlijk gezegd vind ik het nog niet onwijs veel toevoegen. De meeste dingen die het Edge-scherm weergeeft kun je even of bijna net zo snel zien op andere manieren en het gebeurt mij wel eens dat ik per ongeluk de Tab aanraak waardoor het Edge-menu zich opent. Ik gebruik het verder eigenlijk nauwelijks.  Het  heeft wel potentie maar dan moet het in de toekomst nog wat meer functies krijgen.

Conclusie – Galaxy S6 Edge

De Samsung Galaxy S6 Edge heeft een prachtig design dat flink de aandacht trekt. Regelmatig krijg ik “Hey is dat die Edge telefoon?” en gelijksoortige vragen. De inhoud werkt minstens even fijn: hij is razendsnel, de batterij gaat makkelijk de hele dag mee, veel opties en instellingen om alles naar eigen wens te laten werken, mooi scherm, goede camera. Minder vind ik dat er geen SD-kaart in kan en dat de batterij niet meer verwisselbaar is. Voorheen had ik altijd een extra batterij voor bijvoorbeeld op festivals of lange reisdagen zonder stopcontact. Het Edge-idee is leuk maar voegt momenteel nog niet zoveel toe. Bovendien zorgen de aflopende schermranden er bij mij regelmatig voor dat mijn handpalmen per ongeluk het scherm aanraken, waardoor het toetsenbord niet goed meer reageert (ik typ met twee handen en klem de telefoon dan tussen mijn handpalmen). Al met al zou de gewone S6 voor mij ook meer dan voldoen en eigenlijk zelfs beter passen bij mijn manier van typen.

De Samsung Galaxy S6 en Galaxy S6 Edge zijn verkrijgbaar vanaf € 699,-,  in vier kleuren en met 32, 64 of 128 GB geheugen. 

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *