Interview in Libelle: Burn-out op mijn 20e


artikel libelle klein Vorig jaar schreef ik hier al eens over de burn-out die ik inmiddels vijf jaar geleden had. Ik werd toen geïnterviewd voor Intens Magazine, een klein tijdschrift waar ik eerlijk gezegd nog nooit van gehoord had. Maar omdat ik het belangrijk vind dat er aandacht wordt besteed aan dit onderwerp, werkte ik wel mee. Wat ik toen merkte is dat het ontzettend lastig is om een bondig, kloppend verhaal te schrijven en daarin alle factoren naar voren te laten komen. Hoewel het interview van toen goed laat zien wat de achterliggende oorzaken van mijn burn-out waren, belicht het niet helemaal hoe het is om een burn-out te hebben.

Een paar maanden geleden vroeg een redacteur van Libelle of ze mij mocht interviewen voor de vaste rubriek Mijn Leven. Hoewel Libelle wekelijks door ruim twee miljoen mensen gelezen wordt en het dus best een stap is om daarin met naam, toenaam én foto zo’n heftig verhaal te vertellen, hoefde ik er niet lang over na te denken. De afgelopen jaren merkte ik dat eigenlijk niemand weet wat een burn-out nou precies is en al helemaal niet wat je dan voelt en doormaakt. De meeste mensen die dichtbij mij staan wisten zelfs niet hoe het nou eigenlijk was voor mij.

Ik vind dat soms best lastig. Door die onwetendheid is er veel onbegrip en vind ik het lastig om bijvoorbeeld op het werk te vertellen dat ik een burn-out heb gehad. De algemeen heersende mentaliteit in Nederland is toch gewoon hard werken en niet zeuren. Ik ben vaak bang dat men een burn-out ziet als zwakte, terwijl het eigenlijk een resultaat is van juist té sterk zijn, keihard werken en altijd over je grenzen heen gaan.

Daarom wilde ik graag in Libelle mijn verhaal vertellen. Marloes Keizer heeft mij geïnterviewd en er een onwijs mooi verhaal van gemaakt. Voor het eerst staat op papier precies juist uitgelegd hoe ik mij toen voelde. De nadruk in dit artikel ligt niet op hóe ik de burn-out heb gekregen, maar wel heel erg op de periode dat ik daarin zat. Hoewel we uren gepraat hebben, heeft Marloes perfect in een beperkt aantal woorden weten te verwoorden wat ik toen voelde en hoe mijn leven eruit zag. Ik kan niet blijer zijn met het eindresultaat!

Goede vriendinnen die dit stuk lezen, reageren dat ze nooit hebben geweten dat het zo heftig was voor mij. Als ik dat hoor, weet ik dat dit stuk in Libelle precies zijn doel heeft bereikt. Hopelijk schept dit meer duidelijkheid en begrip voor het fenomeen burn-out.

Klik op het plaatje hieronder om het uit te vergroten en het stuk te lezen.

Beeld: Bernice van Wissen. Tekst: Marloes Keizer. Bron: Libelle nummer 36 2014

Beeld: Bernice van Wissen. Tekst: Marloes Keizer. Bron: Libelle nummer 36 2014

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *