One year of running: from 0 to 10k!


did it

Hardlopen. Iets meer dan een jaar geleden vond ik dat nog verschrikkelijk. Maar door een drang naar sporten en geldgebrek voor de sportschool begon ik in maart 2013 met de Couch-to-5k app aan mijn eerste training. Nooit had ik toen durven dromen dat ik afgelopen woensdag (weliswaar zeer ongepland) voor het eerst 10km zou rennen!!

Terwijl ik thuis stond te stuiteren van adrenaline (OH EM GEE ik heb 10km gerend zonder te stoppen of te wandelen!!!), begon ik terug te denken aan het afgelopen jaar. Een jaar waarin hardlopen van niets ineens een heel belangrijke plek in mijn leven kreeg. Een jaar waarin hardlopen een van de weinige constante factoren in mijn leven werd, en waarin hardlopen vooral een uitlaatklep werd. De mijlpaal van 10k vond ik een mooie aanleiding om even ál mijn hardloopselfies en -herinneringen op een rijtje te zetten:

running1

De eerste weken als hardloop rookie (stylish outfits vind je niet?)

Memorabele momenten
– De Couch-to-5k app heeft een schema van 9 weken waarin je 3x per week moet lopen. Ik heb geen één training overgeslagen en kon na 9 weken 5km lopen!
– De eerste paar weken dik ingepakt met thermokleding, met een gewone legging, slechte schoenen, dikke muts, handschoenen en dik vest aan, toch naar buiten gaan ook al regende het nog zo hard.
– Echte hardloopkleding en -schoenen kopen dus voortaan verantwoord gekleed over straat huppelen.
– Hardlopen in New York City met uitzicht op de Williamsburg Bridge en de Brooklyn Bridge <3

running2– De eerste keer 20 minuten achter elkaar moeten rennen zonder te wandelen tussendoor. Het leek me een oneindigheid… Maar dankzij die stem in mijn oor van de app, durfde ik natuurlijk NO WAY te stoppen tussendoor.
– Mijn eerste officiële 5K run tijdens de Ladies Run in Rotterdam samen met Annemerel en 8 andere meiden.
– Een week later ook de Loop door Houten doen en meteen ruim een halve minuut van die tijd afrennen.
– In september bij de kleine Dam tot Damloop voor het eerst meer dan 5km rennen.

running3Ladies Run, Loop door Houten, Dam tot Damloop

– Tijdens de hete zomer iedere keer van top tot teen insmeren met zonnebrandcrème…
– Tijdens diezelfde hete zomer op een regenachtige, warme dag, denken dat je een droog moment hebt gevonden. Vervolgens stortte er na 1km een moesson op mij neer… maar wat kon het me schelen? Drijf- en drijfnat rende ik vrolijk verder (eenmaal nat maakt het niet meer uit!). Schuilende mensen onder bruggetjes keken me vreemd aan terwijl ik met een big smile, zingend langs huppelde 🙂

running4

– Een korte hardlooplegging kopen omdat het ZO warm is… (En stiekem ook de frequentie van trainingen wat naar beneden bijstellen. Ik loop echt totaal niet lekker als het warmer is dan een graad of 20)
– Verhuizen naar Den Haag en iedere week door de duinen en langs het strand hardlopen (het ALLERBESTE ooit!)

running5

– De CPC Loop Den Haag… Dat was zeker een memorabel moment. Misschien ook wel een dieptepunt want het was de zwaarste 5k die ik ooit liep. Maar ook mijn eerste run in Den Haag
– Natuurlijk mijn eerste 10km trainingsloop! Man oh man wat stond ik woensdagavond te stuiteren van energie. Die run begon verschrikkelijk met heel veel pijn, ik stond bijna op het punt van omkeren. Pas toen ik bijna weer thuis was (na 8km) besloot ik het erop te wagen en een kleine omweg te nemen zodat ik de 10 kon halen. Heel onverwachts dus!

Over anderhalve maand loop ik mijn eerste officiële 10k run. Exact een jaar na mijn eerste officiële 5k, hoe symbolisch is dat? Het was voor mij een heel bewogen jaar waarin veel gebeurd en veranderd is (relatie uit, nieuw huis in een nieuwe stad, nieuwe baan), maar in al die veranderingen bleef hardlopen steeds hetzelfde. Iedere week gewoon weer gaan, waar je ook bent, wat je ook bezig houdt. Just go! Soms (vaak?) heb ik van tevoren geen zin om te gaan, of sla ik een weekendje over omdat ik het zo druk heb. Maar als ik dan uiteindelijk toch ga, voelt het zo goed! Ik durf inmiddels wel te zeggen: I love running!

#runbabyrun
#nevernotrunning

Peace,
Esther


Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een gedachte over “One year of running: from 0 to 10k!