Burn-out bij jongeren; Mijn verhaal


Burn-out, het is een term die je de laatste jaren steeds vaker hoort. Vroeger was het iets waarvan je dacht dat het iets was voor 40-plussers maar ook onder jongeren komt het steeds vaker voor. Vaak wordt een burn-out verward met bijvoorbeeld overspannen of oververmoeid zijn. Een juiste definitie van burn-out is de volgende:

Burn-out is het eindstadium van langdurige, vaak jarenlange, roofbouw op het lichaam. Een burn-out ontstaat als mensen ondanks de stress en de spanningsklachten stug door blijven gaan.(…) Op een bepaald moment is de koek helemaal op. Een klein voorval is dan vaak de druppel die de emmer doet overlopen, waardoor iemand instort. De spreekwoordelijke accu is dan helemaal leeg: de persoon is opgebrand (‘burn-out’). Een burn-out uit zich in ernstige lichamelijke en geestelijke vermoeidheid. Rust en tijd alleen zijn niet voldoende voor herstel. Hulp, behandeling en verandering zijn nodig” (bron)

Vier jaar geleden kreeg ik zelf een burn-out. Ik ben dan ook heel blij dat hier steeds meer media-aandacht voor is. Vorig jaar was er de docu van 3Doc over burn-out in het algemeen, vorige week was er een reportage van IKON over burn out bij jongeren (waar ik aan mee werkte in de researchfase) en deze maand besteed ook Intens Magazine er aandacht aan. Intens Magazine is een tijdschrift dat vol staat met waargebeurde verhalen van jongeren. Journaliste Eva Hol interviewde mij over mijn burn-out.

Eva heeft mijn verhaal kort en bondig weten op te schrijven, maar het fenomeen burn-out zit in veel gevallen zo ingewikkeld in elkaar dat het moeilijk is alles duidelijk en kort uit te leggen. In het verhaal hieronder staat bijvoorbeeld niet dat ik pas bij de psycholoog terecht kwam nadat ik al jaren veel hoofdpijn had en mijn nek/schouders chronisch vast zaten. Na tig fysiotherapeuten kwam ik terecht bij een fysio die ook haptotherapie deed. Tijdens die behandelingen vertelde ik steeds stukken van wat er in me omging en na een paar keer adviseerde zij me om eens met een psycholoog te gaan praten. Met fysio en hapto ging ik dit volgens haar niet oplossen. Natuurlijk zijn er nog veel meer details en aspecten aan mijn verhaal, maar Eva heeft gelukkig heel goed de belangrijkste punten, en de rode draad weten weer te geven. Ik hoop dat jullie het zo kunnen lezen!

Intens Magazine

 

Het was geen makkelijke periode, maar ik heb er veel van geleerd en ben er sterker van geworden. Om me heen zie ik zoveel mensen die tig dingen tegelijk doen en constant super druk zijn. Dan denk ik; hoe houd je het vol? Zou het geen goed idee zijn om regelmatig ook even rust te nemen en weer op te laden? Natuurlijk zijn er mensen die het wel zullen vol houden, maar ik geloof oprecht niet dat het goed voor je is om nooit tijd en aandacht voor jezelf te nemen. In de IKON-documentaire werd het heel treffend gezegd: We moeten af van het idee dat ‘druk’ hetzelfde is als ‘goed’. Luister naar jezelf en naar je lijf, durf nee te zeggen als dat is wat je eigenlijk wilt.

Mocht je vragen hebben over mijn verhaal en/of burn-out in het algemeen ben ik altijd bereid om verder uit te wijden. Je kunt hieronder reageren of me een mailtje sturen op esther@mangosorbetto.com


Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

7 Gedachten over “Burn-out bij jongeren; Mijn verhaal

 • Marleen

  Goed dat je je verhaal deelt! Kom het in mijn omgeving ook veel tegen. Durven grenzen aan te geven is lastig, maar zeer belangrijk.

  • Esther Post auteur

   Dank voor je bericht! Hoop inderdaad wat meer aandacht te krijgen en mensen bewust te laten worden. En misschien ook wel het idee dat burn-out aanstellerij is, weg te nemen..Burn-out komt juist het meeste voor bij perfectionisten en strebers die niet gauw opgeven, juist daardoor raken ze opgebrand.

 • Gert Otter

  Beste Esther,

  Goed dat je deze ervaringen hebt willen delen. Helaas wordt het probleem met burn-out inderdaad alleen maar groter. Zeker de doelgroep 20-35 jaar is de grootste risicogroep.

  Sterkte en succes.

  Met vriendelijke groet,

  Gert Otter Burnin.nl

 • Marina Schriek | auteur van 'Gefeliciteerd met je burn-out'

  Hoi Esther,

  Wat goed dat je je verhaal deelt en zo anderen een hart onder de riem steekt! Je benoemt een paar heel belangrijke dingen. Zoals dat je lichaam je steeds signalen geeft en net zo lang doorgaat tot je ze serieus neemt. En ook dat je het niet alleen hoeft te doen, ik vind het een krachtig besluit van je om naar de schoolpsycholoog te gaan en om hulp te vragen. Hoewel je burn-out een nare periode was, klinkt het alsof je er veel van geleerd hebt. Dat vind ik belangrijk om te vermelden. Juist zo’n burn-out helpt je je persoonlijk te ontwikkelen. Dat je nu oog hebt voor de kleine dingen die het leven mooi maken is winst. Je hebt geleerd dat je nu leeft en nu mag stralen en genieten. Dat is een prachtige les die niemand je meer afpakt. Vandaar dat ik zeg: Gefeliciteerd met je burn-out!

  Hartelijke groeten, Marina Schriek

  • Esther Post auteur

   Hi Marina,
   Dankjewel! 🙂 Ik ben het er helemaal mee eens, die burn-out heeft mij gevormd en wijzer gemaakt en behoedt mij nu voor weer dezelfde fouten. Ik weet nu wat het met je kan doen als je constant maar doorgaat en niet genoeg rust neemt. Aan de andere kant, als ik mensen hoor vertellen hoe druk ze het hebben e.d. wil ik ze constant waarschuwen maar dat is heel lastig. Mijn ouders hebben mij ook gewaarschuwd toen ik een jaar of 18 was, ‘je wilt geen burn-out op je 21e’ zeiden ze. Maar toen leek me dat heel onwaarschijnlijk. Ik vind niet dat we perse weer langzamer moeten gaan leven maar het is gewoon zo belangrijk om niet aan jezelf voorbij te gaan en te weten dat je niet ALLES hoeft te doen wat er op je pad komt..

   Groeten,
   Esther