10x de leukste zomerfestivals in 2015


Winterdepressie in de prullenbak! We hebben weer úren daglicht en hogere temperaturen – hoewel dat op die éne tropische dag na nog een beetje tegenvalt. Mijn weekenden zijn sinds enkele weken weer bomvol gepland met ontelbaar veel leuke dingen. Feestjes, hippiemarkten, gigs en festivals; waarom kan dat in de winter niet ook zo zijn?

Waar in Amsterdam veel zomerfestivals met elektronische muziek worden georganiseerd, ben ik meer van de festivals met bands en singer-songwriters. Natuurlijk zijn Pinkpop en Lowlands ieder jaar de bekendsten, maar de line-up van Pinkpop spreekt me dit jaar niet zo aan (in tegenstelling tot vorig jaar: Joe Bonamassa, John Mayer, The Stones!). Bovendien zijn er nog zoveel andere meerdaagse en ééndaagse festivals die minstens zo leuk zijn!

Dit zijn de leukste zomerfestivals van 2015:

Down The Rabbit Hole

© Bart Heemskerk

Down The Rabbit Hole – 26 t/m 28 juni – Beuningen

De line-up van Down The Rabbit Hole 2015 is echt heerlijk! Drie dagen lang ‘underground’ in een andere wereld met namen als Ryan Adams, Damien Rice, Iggy Pop, Alabama Shakes, Patti Smith, Birth of Joy, Seasick Steve, Stu Larsen en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het design van de website geeft al een voorzetje wat betreft de sfeer en als het weer ook een beetje meewerkt, is de kans groot dat je maandag de 29e een potje zit te grienen van heimwee.

mundial

Mundial – 27 & 28 juni – Tilburg

In Tilburg vindt jaarlijks Festival Mundial plaats, vlak naast het spoor. Een muziekfestival maar met een culturele grondslag. Dat betekent dat de muziek uit alle hoeken van de wereld komt, maar ook dat er ook dans, theater, een feel good markt en nog veel meer te zien is. Mundial heeft dit jaar weer een fijne line-up weten te strikken met als aanraders o.a. Jungle by Night, Will and the People, Gabriel Rios en mijn vriendjes van Friends of the Family natuurlijk!

© Nick Helderman

Best Kept Secret – 19 t/m 21 juni – Beekse Bergen

Lowlands en Pinkpop hebben de naam, maar Best Kept Secret is stilletjes eigenlijk misschien wel veel toffer. Dit weekendfestival heeft 5 podia, een gigantische line-up en de mogelijkheid om in bungalows (fijn!) of op de camping te overnachten. Ik kan er helaas niet heen vanwege een persreis naar Valencia (ook niet verkeerd) maar enkele tips uit de line up zijn Tallest Man on Earth op vrijdag, Sue the Night en Of Monster and Man op zaterdag en First Aid Kit and Kate Tempest op zondag. Tof: op Best Kept Secret betaal je drank en eten met een chip die in je polsbandje zit. Geen dure muntjes en geld op zak dus!

surfanafestival_01

Surfana – 12 t/m 14 juni – Bloemendaal

Komend weekend al is het weer eventjes paradijs in de duinen van Bloemendaal tijdens Surfana. Drie dagen camperen, dansen, surfen, en heel veel plezier hebben. Met optredens van onder andere The Indien, Son Mieux, Yellow Grass, Pat Smith (Splendid), My Baby en iedere avond een jam op de camping, kom je al snel in de free spirit vibes en overdag kun je allerlei clinics doen. De huidige weersvoorspellingen zien er goed uit, dus dat wordt ongetwijfeld genieten.

© Roeltje van de Sande Bakhuyzen

© Roeltje van de Sande Bakhuyzen

MadNes – 3 t/m 5 juli – Ameland

Een soortegelijk festival als Surfana vindt ieder jaar plaats op Ameland. Tot mijn groot verdriet valt het dit jaar precies samen met de start van de Tour de France in Utrecht waar ik aan mee werk. Anders zou ik het wel weten! Even drie dagen weg van het vaste land, op een kleine camping met alleen maar leuke mensen, fijne muziek en voor de actievelingen is er van alles te doen. MadNes is perfect om kleinere, nog onbekendere bandjes te ontdekken – die feesten zelf overigens net zo hard mee. Van de line-up heb ik alleen The Cannonball Johnsons al eens live gezien en dat was erg leuk!

© Wouter Vellekoop

© Wouter Vellekoop

Parkpop – 28 juni – Den Haag Zuiderpark

Het grootste gratis muziekfestival van Europa is het Haagse Parkpop in het Zuiderpark. Vorig jaar was ik er voor het eerst, toen het samen viel met de achtste finale van Nederland tegen Mexico op het WK. Het was heerlijk weer, de muziek was fijn en we zagen met z’n allen hoe Nederland in de laatste paar minuten wist te winnen.. Je begrijpt dat het een top avond was. Dit jaar – de 35e editie! – is Chef Special de headliner, maar ook o.a. Orange Skyline, Tears & Marble, Pinãta en The Machete Nightclub (met Marcel van Di-Rect), oh ennuh Frans Bauer (sjah…) moeten er voor zorgen dat het dit jaar weer een groots feest wordt.

© Joep van Aert

© Joep van Aert

De Parade – de hele zomer – Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Rotterdam

Een van mijn favoriete zomerfestivals is De Parade. Dit reizende cultuurdorp strijkt ieder jaar neer in Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam met een heel divers scala aan acts. Theater, dans, literatuur, muziek.. alles kan op De Parade! De line-up wisselt per dag en per plaats dus kijk goed op de site waar en wanneer je een bepaald stuk kan zien. Of ga gewoon een willekeurige dag, het is er namelijk altijd leuk met de oude zweefmolen, authentieke kleine tenten, foodtrucks en altijd muziek. Mijn grootste aanrader is het optreden van mijn vriendjes van The Cosmic Carnival. Zij treden in iedere stad één avond op als afsluiter van de avond en dat wil je niet missen. 11 juli in Den Haag! Be there or be square :-))

damaris

Damaris – 26 juli – Amsterdam

Amsterdam was qua (live)muziekfestivals nooit the place to be, maar sinds de komst van Damaris vorig jaar is dat veranderd. Op de NDSM-werf is het 26 juli hopelijk broeierig warm, zodat de zomerjurkjes uit de kast kunnen. Damaris heeft een flink aantal toffe bands, artiesten, DJ’s én heerlijke food trucks uitgenodigd. Onder andere Douwe Bob (wiens nieuwe album trouwens regelmatig in mijn oren klinkt), Sunday Sun, Sven Hammond, Ronnie Flex, Lucas Hamming, Manuel Broekman & Geza Weisz en nog een heel stel DJ’s die mij niets zeggen gaan de NDSM-werf op stelten zetten.

fast

F.A.S.T. This is Summer  – 18 juli – Scheveningen

De dresscode van het This Is Summer Festival bij F.A.S.T. is bikini of boardshort, ik doe dus alvast wat zonnedansjes. F.A.S.T. is het surfdorp in Scheveningen, op 10 minuten fietsen van mijn huis, waar je uitstekend kunt relaxen en regelmatig kunt genieten van live muziek en feestjes. De 18e van juli bestaat de line-up bijna volledig uit bands die ik hierboven al eerder heb aangeraden, namelijk: Son Mieux, Pinãta, Will and the People, My Baby, Pat Smith, Woot, DJ Friss en Radio Noet Noet & Friends. Mochten deze namen je niets zeggen, kan ik je garanderen: dit wordt een groot festijn. Maar ik neem wel een vestje mee want ik vrees dat het midden in de nacht een beetje te koud is voor slechts een bikini.

schollenpop

Schollenpop – 1 augustus – Zuiderstrand Den Haag

Het weekend van 31 juli en 1 augustus hoef je eigenlijk nergens anders dan het Zuiderstrand van Den Haag te zijn. Op 31 juli wordt er bij strandtent Zuid op los gejammed tijdens Jam de la Crème (jaarlijks jamfestival) en op 1 augustus vult het strand zich met de bezoekers en bands van Schollenpop. De line-up die grotendeels bestaat uit Haagse helden (o.a. The Deaf, Friends of the Family, Ed Struijlaart, The Indien) lijkt een goede garantie voor een mooie middag en avond op het strand!

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *