10x Afkicktips voor ná de Tour de France 2017


Twee jaar geleden, nadat de Tour de France in Utrecht was gestart, schreef ik een 7-stappenplan voor het afkicken van de Tour de France. Een waterdicht systeem natuurlijk, dat jaarlijks toepasbaar is. En in principe moet je het daarmee redden, maar omdat de Tour de France 2017 ons een etappe-overwinning van Mollema, een etappe-overwinning van Groenewegen én een gele trui met op dag 21 minder dan een minuut voorsprong gaf, kan je komende week wellicht wel wat éxtra ondersteuning gebruiken. Daarom een update van het stappenplan, met enkele van de oorspronkelijke stappen vertaald naar 2017 én nieuwe manieren om dat zwarte gat wat grijzer te maken.

Afkick-stappenplan Tour de France 2017

Stap 1
De voorzorgsmaatregelen beginnen vanavond. Want wat is er heerlijker dan al die compilaties met de mooiste momenten van de Tour de France 2017? Calmejane met kramp en Gesink die bijna wint, 30km Mollemalen op 10 seconden voorsprong, Froome die geparkeerd staat, de beuk van Bouhanni, Landa die er vandoor gaat… Die sprint van Groenewegen!! Vanavond zien we ze vast en zeker veelvuldig in de Avondetappe, het Tourjournaal, Tour du Jour en het Belgische Vive le Vélo. Neem ze allemaal op; maak wij wijze van je eigen compilatie. Dan kun je het de rest van de week iedere avond weer even herbeleven.

Stap 2
Tot en met woensdag is het je toegestaan om in wielershirtje te slapen. En alleen maandag mag je zonder schaamte in wielershirt naar werk (mag ook ónder je pak als je naar een afspraak moet). Wil je het echt bont maken, fiets je in wieleroutfit naar werk en kleed je je lekker níet om. Je collega’s zullen je wat vreemd aankijken, maar zijn al lang blij dat je niet meer de hele middag met koptelefoon op je oren zit. Dan hoor je ze tenminste als ze je wat vragen.

Stap 3 NIEUW
Over werk gesproken; maak de overgang van wielertermen naar kantoorjargon wat makkelijker door met je mede-wielerfan-collega’s een wieler-kantoorbingo op te stellen. Wie de meeste fietstermen in de vergadering kan verwerken wint een extra dag in wieleroutfit op kantoor! Ik zit liever in de bus dan dat ik er een ei over leg enzo.

Stap 4
Alle kranten verzamelen! ’s Maandags staan de sportbijlages vol met verslagen, terugblikken, foto’s, reacties. Pas hier de tactiek van stap 1 toe.. één krant per dag, om de napret zolang mogelijk te behouden. Twee keer lezen mag natuurlijk ook als je het echt niet trekt.

Stap 5 NIEUW
Stap 5 hadden we misschien al een tijdje terug in gang moeten zetten. Maar misschien, als we nu de krachten bundelen, kan je hier volgend jaar van genieten. Ik stel voor dat we de NOS vragen om Maarten en Herbert een luisterboek te laten opnemen. Maakt niet uit wat. Kunnen we die komende week thuis, in de auto, op werk aan zetten. Dan is die stilte niet zo oorverdovend.

Stap 6 NIEUW
Vanaf woensdag is het tijd om te kijken of je het trekt zónder Tour de France 2017-hoogtepuntcompilaties terug te kijken. In plaats daarvan kun je de vlogs van Ramon Sinkeldam terugkijken, of hopen dat Laurens ten Dam nog een afsluitende Insta-stories maakt (dit is een HINT Lau). Het zal best wennen worden om ’s avonds niet meer in slaap te vallen met die beelden van Laurens en Ramon in bed, met baardzalf en koffie.

Stap 7 
Als het goed is ben je zo tegen het eind van de week wel een beetje bijgetrokken. En heb je niet meer de neiging om ’s morgens automatisch naar Scorito te gaan om je poule in te vullen en vervolgens direct te checken hoe laat de etappe begint. De ontwenningsverschijnselen zijn nu overgegaan in een soort triestheid.

I feel you. Dus kruip vanavond lekker op de bank met de aflevering van Andere Tijden Sport over Rasmussen. Zelfs als je hem al gezien hebt.

Stap 8 NIEUW
Zo tegen het weekend heb je waarschijnlijk geen idee meer wat je met al die vrije tijd moet. En de weersvoorspellingen zijn ook niet al te best. Weet je wat? Hup, achter die computer, Google Maps en Streetview erbij… Het is tijd om je eigen TdF-droomroute samen te stellen. Rust niet voordat je alle 21 etappes hebt uitgewerkt, alle kastelen in de omgeving hebt genoteerd en oplossingen hebt bedacht voor idiote meerenners. Kom jij je weekend door, en is de ASO weer wat werk bespaard.

Stap 9 
Proef de sfeer en zie je wielerhelden in real life bij een criterium. De weken na de Tour de France vinden door heel Nederland wielercriteria plaats waar verschillende Tour-renners (Nederlands en buitenlands) aan de start zullen staan. Eén groot feest, en eigenlijk alleen maar feest, want voor de competitie hoef je niet te komen. Toch leuk om Mollema en co tig rondjes door de straten van Boxmeer te zien rijden. En zo kom je nog eens ergens.

Stap 10 NIEUW
Muziekintro-spellen zijn altijd lachen; vrienden, biertjes, muziekjes… Alleen, jullie zijn nog steeds chagrijnig na een week zonder etappes. Breng het licht terug in de ogen van je maten met het “Raad de commentator”-spel. Werkt hetzelfde als muziekintro’s, maar dan met wielercommentatoren. Grote kans dat de avond zich ontwikkelt in een “Kraak de commentator af”-discussie. Ook leuk.

IF ALL ELSE FAILS:
Sluit je op in huis en kijk gewoon de hele Tour de France vanaf het begin terug. Iedere dag één etappe tot je weer aan het eind bent. Pas daarna nog één week dit stappenplan toe en dan is het alweer tijd voor de Vuelta! Problem solved.

En niet getreurd: de Tour de France 2017 mag dan afgelopen zijn, dat betekent ook dat we vast kunnen dromen van 2018 met misschien wel de eerste Nederlandse Tour-winnaar sinds Joop Zoetemelk. Hup Tom!

Laat commentaar achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *